Man i Strömsund döms för sexuellt ofredande

nyheter

2019-04-10 En man i 20-årsåldern från Strömsund har dömts av Östersunds Tingsrätt för sexuellt ofredande sedan han tagit en 14-årig flicka på brösten när hon låg fullt påklädd i sängen. Han stoppade handen under hennes T-shirt.

Flickan som var 14 år fanns i en lägenhet på en ort i Strömsunds kommun. Hon var fullt påklädd när hon gick och la sig i en säng. Då kom mannen efter henne och la sig bakom henne och förde handen under hennes t-shirt och lade den på hennes bröst.

Under rättegången sa flickan att hon först blev rädd och sedan puttade undan handen och gått därifrån.

Mannen erkänner att han tagit henne på bröstet, men anser inte att det han gjort är brottsligt. Han hänvisar till 6 kapitlet 14:e paragrafen i brottsbalken. Förenklat säger den att sex med till exempel en 14-åring kan vara okej om det sker frivilligt och att de båda är ungefär jämngamla.

I det här fallet så är åldersskillnaden nästan 10 år och beröringen var inte frivillig. Hon hade istället blivit chockad och illa berörd.

Östersunds tingsrätt dömer nu mannen för sexuellt ofredande. När det gäller straffet skriver domstolen att mannen sedan tidigare är ostraffad och att han inte har en vuxen persons mentala nivå. Domstolen resonerar att han därför inte heller haft en vuxen persons insikt om att han gjorde fel under gärningen. Han har också visat ånger och när domstolen lägger ihop allt så stannar straffet på 50 dagsböter på vardera 50 kronor. Han ska även betala 7 000 kronor i skadestånd till flickan.

affarsnyttnorr