Privat arkivbild.

Privat arkivbild.

Känt fenomen – vägsalt lockar in ren

nyheter

2017-11-21 Förra vintern var det högljudda diskussioner och protester mot vägsalt. Något som inte gav något gehör hos Vägverket. Istället drar de på ännu mera vidsträckt och lockar ett stort antal renar ut i vägbanan. Livsfarligt i många lägen.

Vägsträckan på E45 söder om Hammerdal mot Östersund har under flera år saltats och protesterna från trafikanterna har inte varit nådiga. Men Vägverket fortsätter och dessutom utökas vägsträckorna. Nu har vi en ny säsong och nya saltlass. Det här utgör en stor olycksrisk eftersom saltet drar i första hand renar till vägbanan. De slickar i sig saltet och bilförarna får i många fall både väja och stanna upp.

En trafikant uppgav till P4 Jämtland att han färdats mellan Åsarna och Östersund och där uppehöll sig en flock renar på vägen. Han uppgav att om Trafikverket är medvetna om att saltet lockar upp djur på vägarna så måste det bryta mot Nollvisionen. Nu orsakar man olyckor istället för att medvetet förhindra dem, uppgav trafikanten.

Det gäller att ta det försiktigt på de saltade vägarna. Det är mer regel än undantag att djur som finns i närheten lockas in till körbanan för att slicka i sig saltet.

affarsnyttnorr