Ja, man får gärna bo här, men då får man anpassa sig, eller bo någon annanstans, säger Jimmie Åkesson.
Foto: Cathrine Blixth

Ja, man får gärna bo här, men då får man anpassa sig, eller bo någon annanstans, säger Jimmie Åkesson. Foto: Cathrine Blixth

Jimmie Åkesson går hem i Strömsund

nyheter

2018-08-17 När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommer till Strömsund drar han alltid publik. I onsdags var han på plats igen under en valturné där han besöker 53 intressanta platser. Däribland är Strömsund en av favoritplatserna. Det går bra för SD, uppger han.

Det finns olika känslor bland publiken när SD kommer på besök till Strömsund. Vissa är upprymda och hoppas att få se Jimmie Åkesson som nästa statsminister. Andra knyter näven i byxfickan när de hör SDs politik.

En av entusiasterna som tog till sig Åkessons politik var Harriet och Alf Eriksson, som framförde: ”Jag önskar dig välkommen tillbaka nästa år till Strömsund när du är statsminister.

sång

Som inledning fick publiken på torget lyssna till Peter Jezewski på gitarr som tidigare var sångare i musikgruppen The Boppers.

Bra med folk samlades ute på torget och en del visade sympati med viftande flaggor med SD-logga medan andra stoltserade i keps med SD-tryck. Så möter Jimmie Åkesson upp och det blir jubel och hejarop från publiken. Han är talför och i grunden kunnig men har ändå fått vänja sig vid att bli klassad på ett mindre tilltalande sätt.

jimmi2

”Trots att vi har suttit i riksdagen i åtta år tror det vänsterliberala etablissemanget att vi är en övergående sjukdom. De har fortfarande inte förstått att det har fortfarande inte gått över – tvärtom är det vi som håller på att ta över, säger han och applåderna låter sig inte vänta på sig. Det blir både jubel och hejarop.

På en uppriggad bildskärm visas de senaste attentaten i Sverige, när hundratalet bilar står i brand. Han säger:

Det här är ingen vacker syn. Men ärligt talat är jag ganska luttrad, det här har man sett förr. Det har blivit allt vanligare i Sverige. Och det handlar inte om busungar som tycker att det är roligt att tända fyr på bilar, det handlar om någonting djupare. Bara att konstatera, det här är ett riktigt allvarligt samhällsproblem och det måste vi hantera på något sätt – och det är kopplat till segregation och utanförskap och polarisering, säger Åkesson med eftertryck och tillägger:

Jag läste att de har gripit en i Turkiet, och det kan ju säga en del om vilka typer det handlar om.

– Sverige behöver bli tryggare helt enkel, kontrar Jimmie Åkesson.  

Inte på samma linje

Så får vi på bildskärmen se Moderaternas partiledare Ulf Kristersson med ett citat: ”Jag tycker att svensk politik är tjafsig”.

Jimmie Åkesson vänder sig till publiken:

– Vad tycker ni? Är svensk politik tjafsig?

Flera instämmer högt. Klockan är strax efter 14.00 och runt hundra personer har samlats på torget i Strömsund och någon timma tidigare gästade han Östersund. Det var alltså andra mötet för dagen och dagen innan hade han besökt Göteborg. Han vill se en framtid med ett starkt välfärdssamhälle med fungerande vård, skola och äldreomsorg. På en av Sverigedemokraternas valaffischer, med texten ”ETT SVERIGE SOM HÅLLER IHOP”, dansar människor kring en midsommarstång.

Jimmie Åkesson anser att den sittande regeringen inte har spelat sina kort rätt och ifrågasätter mycket av deras politik.

Hela den här mandatperioden har kidnappats av asyl- och anhöriginvandring och meningslös integrationspolitik som bara kostar miljarder och miljarder, säger han.

– Problemet är inte att vi växer, problemet är att vi blir fler på fel sätt. Det beror på att vi haft en stor asyl- och anhöriginvandring. De här människorna hamnar i utanförskapsområden och hamnar i mer eller mindre livslånga bidragsberoenden, och möjligheten att bidra till det här samhället är minimala. Att folk blir satta i arbete och då kan det röra sig om en timma i veckan, då är framtidsutsikterna inte särskilt ljusa.  

Röstar på Sverigedemokraterna

I publiken finns folk som i grund och botten har en bestämd uppfattning om Sverigedemokraterna men törs inte riktigt visa sin ståndpunkt. Däremot står Harriet och Alf Eriksson upp för vad de känner och så här sa de:

  • Vi röstar på Sverigedemokraterna. Det är bara Jimmie Åkesson som har något vettigt att säga. Jag gillar alltihop, hela paketet. Jag värnar om mina barnbarn, det är därför jag röstar på honom, säger Alf.

Båda är överens om att den sittande regeringen är en ”katastrof. Vad de röstat på tidigare är lite osäkert, enligt deras utsago, men det är först nu som det känns som att man röstar på ett riktigt parti. Jimmie Åkesson verkar trevlig, lättsam, säger Harriet.

– Det är för mycket invandring, det kostar för mycket. Lägg det på de gamla och barnfamiljer, lägg fem papp på varenda pensionär, far utomlands, ha lite roligt. Men de får ju samla burkar för fan, och snart blir jag gammal själv, tillägger Alf.

Göran Larsson, bär den blåa kepsen med trycket ”SD”, har bott i Thailand sedan han blev pensionär, och är i Sverige på besök under sommaren. Tidigare år har han valt att inte rösta, men ser nu Jimmie Åkesson som given statsminister.

– Jag tycker att han är en partiledare som är tydligast i sitt budskap, det är inget tjafs, inget svammel. Han är korrekt. Det måste bli lite ordning och reda på ekonomi och brott, säger han.

Nöjd och belåten

Efter mötet i Strömsund fick Affärsnytt Norr en pratstund med Jimmie Åkesson, just för att höra hur det har sig att han vid flera tillfällen besöker lilla Strömsund. Hans svar blir väldigt snabbt:

– Det känns bra att komma till Strömsund, man blir väl mottagen och inser att här finns många som känner förtroende för vår politik. Jag anser att det här är valrörelse – att åka runt och träffa anhängare och bedriva valkampanj. Att vi har vind i seglen känns tydligt, avslutar han.

 

affarsnyttnorr