Privat arkivbild.

Jägare lär sig rädda liv

nyheter

2017-02-28 Skärskador, fallolyckor, benbrott, hjärtstopp och många andra typer av skador drabbar enligt försäkringsbolaget IF:s statistik cirka 900 jägare varje år. Nu kommer en utbildning för att inte stå handfallen om någon olycka inträffar. Kontakta din jaktledare för att få vetskap om vad det innebär.

Jakthundar skadas också av vassa pinnar, bett och mycket annat.
Ibland är olyckstillfället allvarligt. Skillnaden mellan liv och död hänger på kunskap och utrustning hos de människor som finns närmast, det vill säga jaktkamraterna.
– Detta är anledningen till att  Svenska Jägareförbundet tillsammans med Kennelklubben dragit igång projektet Vård i det vilda. Förbundet vill ta samhällsansvar och bidra till att såväl medlemmarna som deras hundar kan få hjälp när de som bäst behöver den, säger projektledaren Mats Gezelius.

Syftet med utbildningen är att kunna ge akut hjälp fram till att personen kommer till sjukhus, ambulans anländer eller hunden kommer  till veterinär.
– Hela projektet syftar till att öka kompetensen hos den som är först på plats, så att personen vågar agera och utför rätt åtgärder. Det ökar chanserna för överlevnad och kortar processen för rehabilitering för människan eller hunden.
Utbildningen Vård i det vilda kommer att ges till medlemmar i Jägareförbundet och Kennelklubben under 2017 och 2018.  De personer som genomgår utbildningen får också ett specialanpassat utrustnings-kit.

Men vissa lokala jaktledare-jaktlag har på egen hand tagit tag i utbildningen och kommer under hösten, före älgjaktstart, att anlita sjukvårdspersonal för att utbilda de jägare som vill delta i utbildningen.

Därför, ta kontakt med din egen jaktledare för att höra hur ditt jaktlags utbildning kommer att genomföras.

affarsnyttnorr