Symbol som mannen från Uzbekistan använder sig av.
Bild från Nätet.

Symbol som mannen från Uzbekistan använder sig av. Bild från Nätet.

IS-sympatisörer i Strömsund

nyheter

2018-05-4 I samband med gripandet av tre män misstänkta för förberedelse av terrorbrott har mannen som bott i Strömsund använt sig av Islamiska statens symbol i sociala medier. Det har Ekot vid Sveriges Radio tagit fram.

Ekot kan nu avslöja nya detaljer om de tre män som häktats misstänkta för förberedelser till terroristbrott. Det visar sig att mannen som bott i Strömsund använder Islamiska statens symbol i flera sociala konton.

Och det är på den krypterade chattappen telegram, som en av de misstänkta männen använder terrorgruppen Islamiska statens symbol som profilbild, uppger Ekot.

En tydlig markering för vad den personen står för, säger Michael Krona som är universitetslektor och IS-expert vid Malmö universitet.

– Det tyder på att man är sympatisör och att man vet vad ideologin handlar om, för man skulle inte sätta en sådan signifikativ symbol för den här organisationen och ideologin om han inte var sympatisör, säger Michael Krona.

Mannen, som ursprungligen kommer från Uzbekistan, har tidigare varit skriven i Strömsund i Jämtland, och har nyligen varit föremål för både utmätning och avhysning av Kronofogden.

Mannens nätaktiviteter visar också på tydliga kopplingar till en av de andra häktade, en man från Kirgizistan.

Den mannen delar mycket religiöst material på sina sociala medier-sidor, men bland det Ekot tagit del av finns inget våldsbejakande. Däremot visar han ett intresse för vapen, och är bland annat med i en vapenromantiserande grupp.

Och han delar och följer mycket material som handlar om kriget i Syrien.

Enligt hans sociala medier har han också tillbringat tid i ett annat EU-land de senaste åren. Och bara några dagar innan polisen slog till mot mannen så annonserade han om att han behövde transportmedel för att kunna åka till det landet ett par specifika datum i maj.

Vad de tre häktade männen misstänks för att ha planerat är fortfarande okänt. Men skulle det visa sig att det är just kopplat till Islamiska staten så skulle det inte förvåna IS-experten Michael Krona, eftersom IS har en stark ställning bland extremister från Centralasien.

affarsnyttnorr