Göran Bergström kommunalråd Strömsund

Göran Bergström kommunalråd Strömsund

”Ingen anledning vara anställd”

nyheter

2018-05-14 Det har varit flitiga diskussioner och undersökningar varför bland annat Strömsunds Hälsocentral kör med inhyrda läkare. Vill de inte flytta hit eller är det enklare att vara "frilansare" än anställd. Kommunalrådet Göran Bergström sliter sitt hår i förtvivlan.

Aftonbladets journalist Peter Kadhammar har besökt Strömsund och Hälsocentralen där han funnit att samtliga läkare är inhyrda för 1.500 kronor per timma. Den kommunala hälsocentralen.

I Örnsköldsviks Allehanda har de återgett Kadhammars uppgifter där det bland annat framgår att de inhyrda läkarna inte vill ställa upp på en intervju när han besökte Hälsocentralen i Strömsund. De försvann som i en dimridå. Och givetvis kan detta tolkas som de har lite dåligt samvete för sitt agerande.

De har det betydligt bättre, inte minst ekonomiskt, att vara inhyrda läkare. Varför vara anställd när man kan vara inhyrd för 1500 kronor i timmen? Skulle det mot all förmodan vara till någon tröst så är inte Strömsund unikt på något vis. Samma sak råder på många glesbygdsorter i landet.

Det råder ingen tveksamhet om att både kommunalråd och Hälsocentralens chef sliter sitt hår i förtvivlan över den dyra sits kommunen sitter i. Och frågan kan givetvis ställas: Varför går det inte få fasta läkare att flytta till Strömsund.

Samhället i sin helhet, där vården ingår, har problem med att välutbildade personer flyttar från glesbygden. Kvar blir de som kostar samhället stora pengar och resurser. Barn, ungdomar och de äldre. Här ingår de människor som byggt upp samhället och välståndet men nu är det just de som är kostnadsbärare. Så är den krassa verkligheten.

Många medborgare går över till den privata vården och där finns fasta, ja trofasta kan man säga, läkare som känner varje patients sjukdomsbild. Det är ju givetvis något som känns både enkelt, trevligt och säkert. Att träffa nya stafettläkare vid kanske varje besök och behöva upprepa sitt hälsotillstånd blir nedbrytande i sig. Det är ju precis som att möta en främling man aldrig tidigare sett. Då går det inte som patient att bygga upp ett förtroende som är så viktigt. Kvar i den offentliga vården sitter de sjukaste. De som betalar det högsta priset för hyrläkarkarusellen och tvingas dra sin sjukdomshistoria på nytt varje läkarbesök eftersom läkaren är ny.

Kommunalrådet Göran Bergström i Strömsund har aldrig gått ut i små termer. Nä han har visioner och hans röst är hörd. Han anser att man kan göra med läkarna likt elitidrottsmän. Ge dem bra lön. Bonus om de stannar i tre år och stannar de sex år blir det utökad bonus.

Något att tänka på för att bygga upp förtroendet för sjukvården i Strömsund igen. Man måste jobba vidare för att få hit fasta läkare för det är både ett ansvar mot patienterna men också rent ekonomiskt.

 

affarsnyttnorr