Freja Nilsson, Johanna Andersson, Maria Johansson Quan. Foto Pernilla Gunnarsdotter Persson.

Freja Nilsson, Johanna Andersson, Maria Johansson Quan. Foto Pernilla Gunnarsdotter Persson.

Hjalmar Strömerskolan uppmärksammar Europadagen

nyheter

2018-05-8 Hjalmar Strömerskolan är certifierad ambassadörsskola för Europaparlamentet, därför har elever och lärare tillsammans planerat för att uppmärksamma Europadagen 9 maj. Bland annat blir det föreläsningar och schemabrytande pass för alla elever.

I januari utsågs Hjalmar Strömerskolan till ambassadörsskola för Europaparlamentet. Att skolan är en av ett 20-tal ambassadörsskolor i Sverige innebär bland annat att eleverna får lära sig extra mycket om EU. Det sker på flera olika sätt och ansvariga för arbetet är lärarna och seniorambassadörerna Marina Wahlström och Anna Backman Wikström.

Aktiviteter för all

Inför Europadagen har elever och lärare gemensamt planerat för en innehållsrik dag. Det kommer bland annat att vara schemabrytande obligatoriska pass för samtliga årskurser med olika gästföreläsare.

–         Vi fungerar som ett stöd för våra juniorambassadörer och hjälper dem med arrangemang av olika slag. Förutom de tre föreläsare som kommer på onsdag har eleverna förberett för en tävling i fiket kl. 12. Alla som vill vara med och tävla har under de senaste veckorna kunnat läsa affischer med olika EU-fakta runtom i skolan. Tävlingen genomförs sedan med hjälp av digital teknik och fina priser utlovas, säger Anna Backman Wikström.

Under hela vecka 19 presenterar även juniorambassadörerna, som i vintras var på studieresa till Bryssel, bilder och information från sin resa. 

Se alla aktiviteter på det bifogade programmet. Välkommen att besöka oss!

Europadagen firas den 9 maj till minne av Robert Schumans deklaration 1950 om att skapa ett enat Europa för att bevara freden efter andra världskriget och skapa välstånd. Deklarationen låg till grund för skapandet av Europeiska kol- och stålgemenskapen (EKSG). Europeiska gemenskaperna (EG) beslutade vid sitt toppmöte i Milano 1985 att fira dagen som Europadagen.
Hjalmar Strömerskolan är certifierad ambassadörsskola för Europaparlamentet och inom ramen för detta har elever och lärare planerat följande för Europadagen.

PROGRAM:
Onsdag 9/5: 09:00 – 10:00: Thomas Andersson (C), region Jämtland-Härjedalen. Thomas kommer att prata om demokrati och EU. Obligatoriskt för samtliga elever i åk 2. Lokal: Aulan
10:00 -11:00: Lena Lundkvist, EURES tar eleverna med ut på en resa i Europa. Hon kommer att prata om EU, arbete inom EU och hur vi som tillhör EU har en gemensam arbetsmarknad.  Obligatoriskt för samtliga elever i  åk 3. Lokal: Aulan
12:00 Kahoot om EU. Lokal: Cafeterian. Fina vinster! (För kännedom så kommer det att finnas info om EU uppsatt runt om i huvudbyggnaden så genom att läsa dem kan man öka sina chanser att vinna!)
13:00 – 14:00: Krister Blomgren VD på engcon Group föreläser om den europeiska marknadens betydelse för engcon.  Obligatoriskt för samtliga elever i åk 1. Lokal: Aulan

Under vecka 19 kommer det i cafeteriaområdet att finnas en utställning över sevärdheter i Bryssel samt möjlighet att se elevernas bildspel från Brysselresan i mars 2018. Passa på och se vad de fick uppleva där.
 Eleverna som var på studieresa till Bryssel har fått i uppdrag att presentera sin resa för sina klasskamrater. Se till att de får möjlighet att göra det innan vårterminen är slut.
Vi vill uppmana er att passa på och prata EU med era elever under vecka 19. Via länken nedan kommer ni till några korta filmer som på ett konkret sätt visar på några fördelar med att bo i ett EU-land och hur Europaparlamentets arbete har en positiv effekt på vårt vardagliga liv. Att visa en av dem kan fungera bra på till exempel mentorstiden.  http://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/priorities/b enefits

affarsnyttnorr