Gripna terrormisstänkta är IS-sympatisörer

nyheter

2018-05-20 Det bekräftas undan för undan att åtminstone två av de tre män som nyligen greps misstänkta för förberedelse till terrorbrott har kopplingar till extremistisk islamism. Varav en greps i Strömsund.,

Detta framgår enligt en granskning av Ekot. En av männen greps i Strömsund och två i Stockholm den 30 april. Deras ålder är mellan 30 och 45 år, en av männen är från Kirgizistan och två från Uzbekistan.

38-åringen från Kirgizistan, använder sig av olika alias på sociala medier, och är vän med flera våldsbejakande konton, visar en granskning som Ekot gjort.

På dessa konton finns bland annat bilder på dödade människor, vapen och Islamiska statens flagga.

Därtill har 45-åringen från Uzbekistan, IS-flaggan som sin profilbild på meddelande-appen Telegram. Och i privata chattkonversationer skriver 38-åringen att han har nära relation till 45-åringen.

Enligt terrorismforskaren Magnus Ranstorp säger till Ekot att det är ganska tydligt att de här personerna har djupa sympatier för IS.

Kontaktade Polisen och SÄPO

Affärsnytt Norr var för några år sedan i personlig kontakt med tjänstemän från SÄPO samt Polisen och påtalade att vi fått uppgift om att det fanns ett antal IS-sympatisörer i Strömsund. Vi hade fått uppgifter av en trovärdig person som tyckte det kändes väldigt olustigt. Om SÄPO tog våra uppgifter på allvar har vi inte fått någon klar bild över. Men kanske har nu tiden hunnit ikapp och man är några av dem på spåren.

affarsnyttnorr