Här fann Säkerhetspolisen ett lertal tunnor med vätska.

Här fann Säkerhetspolisen ett lertal tunnor med vätska.

Gripen Uzbek i Strömsund häktad

nyheter

2018-05-3 Mannen som greps vid tillslaget i Strömsund på morgonen den 30 april begärs häktad, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Den Uzbekiske man som greps i Strömsund på måndag morgon, när Säkerhetspolisen slog till mot hans förråd med bland annat tunnor med vätska, begärs nu häktad misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Det meddelar Åklagarmyndigheten.

Säkerhetspolisen tillsammans med personal från den lokala Polisen slog till mot mannens förråd tidigt på måndag morron.  Där beslagtogs bland annat ett stort antal tunnor som innehöll någon sorts vätska. Mannen greps.

Ungefär samtidigt på annan plats i Sverige greps personer misstänkta för förberedelse till terroristbrott. De tre männen är födda 1979, 1988 och 1972.

De andra två män som anhölls på måndagen, begärs också häktade. Enligt uppgift skall  någon av de gripna vara väl bekant med Akilov som utförde dådet på Drottninggatan för ett år sedan med flera personer dödade och skadade.

Det misstänkta brottet – förberedelse för terroristbrott – ska ha begåtts någon gång mellan första juli 2017 och sista april 2018. I bland annat Strömsund och Akalla. De tre männen som begärs häktade är alla skrivna i Stockholmsområdet. Men en man kopplas till Strömsund via en särskild postadress och en firma som han är skriven för.

Männen begärs häktade på den högre misstankegraden, sannolika skäl.

 

Två av de misstänkta männen har medborgarskap i Uzbekistan, och en i Kirgizistan, uppger åklagare Per Lindqvist.

affarsnyttnorr