Arkivbild. Har inget med reportaget att göra.

Arkivbild. Har inget med reportaget att göra.

Grevåkerskolan vann – välkommen till Nobellunchen

nyheter

2018-05-17 Nu är det klart att Grevåkerskolan F–9 i Hammerdal är första skola att vinna kommunens matsvinnstävling. Välkommen att delta under prisutdelning och Nobellunch torsdagen den 17 maj med start klockan 10.30.

Mellan vecka 15 och 18 har samtliga grundskolor deltagit i kommunens Matsvinnstävling. Målet har varit att kasta så lite mat som möjligt. Bäst lyckades eleverna på Grevåkerskolan i Hammerdal som därmed är tävlingens första vinnare! Under tävlingsperioden slängde eleverna i snitt 3,37 gram per person.

  • – Tävlingen var oerhört jämn och eleverna har varit väldigt duktiga och tagit tävlingen på största allvar. Sedan vi började mäta svinnet i höstas har de tillsammans mer än halverat tallrikssvinnet. Det är fantastiskt, säger kommunens kostchef Jörgen Jönsson.

Välkommen att delta under Nobellunchen på Grevåkerskolan! 17 maj kl. 10.30 i matsalen. 

För att uppmärksamma och fira elevernas goda insats bjuds hela skolan på en alldeles speciell och klimatsmart Nobellunch torsdagen den 17 maj med start klockan 10.30. Det blir tal och utdelning av diplom och ni har chans att prata med några av eleverna. Bland servitörerna finns bland andra kommundirektören Anneli Svensson, förvaltningschefen Richard Persson och kommunalrådet Göran Bergström.

–         Eftersom alla elever varit så duktiga vill vi att prisutdelningen och lunchen ska bli speciell. Därför får även eleverna på övriga skolor samma Nobelmeny med kyckling och klyftpotatis, men då utan oss som servitörer. Alla skolor får också diplom, säger Richard Persson.

Varför en matsvinnstävling?

Tallrikssvinnet kostar både stora pengar och påverkar klimatet negativt. Under februari 2018 slängde grundskolorna ungefär 250 kilo mat. Om vi även räknar med Hjalmar Strömerskolan och serveringssvinnet blir det totala svinnet per månad ungefär 1,4 ton. Matsvinnstävlingen är ett sätt att synliggöra vad vi alla på ett enkelt sätt kan bidra med för att värna om planeten.

Fullständigt resultat 1:a Grevåkerskolan 3,37 gram/person 2:a Kyrktåsjö skola 4,39 gram/person 3:a Centralskolan Hoting 5,37 gram/person 4:a Hedenvindskolan 5,95 gram/person 5:a Bredgårdsskolan 8 gram/person 6:a Frostviksskolan och Jormskolan 9,3 gram/person 7:a Fjällsjöskolan 10,86 gram/person 8:a Vattudalsskolan 12,36 gram/person

Mer information Jörgen Jönsson, kostchef, 072-530 16 09

affarsnyttnorr