sakerhetspolis

Förberedelsen Terrorbrott – omfattande utredning

nyheter

2018-10-25 Utredningen om de fem misstänkta för förberedelse till terrorbrott blir en långdragen process som ligger hos Solna tingsrätt. Till en början var det fyra misstänka, med anknytning till Strömsund, Järva och Haninge. Och i fredags förra veckan greps ytterligare en person för inblandning. Finansiering av terrorbrott.

Händelseförloppet och gripandet av de fyra första männen, där en av dem har anknytning till Strömsund, har växt och nu är det fem män som sitter anhållna. Det var Säkerhetspolisen, SÄPO som på morgonen den 30 april i år slog till mot en fastighet i Akalla. Då greps två män som misstänktes för förberedelse till terrorbrott. Samtidigt gjordes flera gripanden i landet därav en bosatt i Strömsund.

Enligt hämtade uppgifter hade SÄPO under en längre tid haft ögonen öppna för just dessa män och två var anhållna i sin frånvaro. Den fjärde personen greps lite senare under våren och förra fredagen så greps den femte mannen på sannolika skäl misstänkt för finansiering av terrorbrott.

– Det misstänkta brottet tar sikte på finansiering av en verksamhet utomlands, säger Karl Melin, presschef på Säkerhetspolisen.

Mannen med adress i Strömsund har också en c/o-adress i Tensta där också hans enskilda firma är registrerad. Den adressen delar han med sju personer – fyra män och två kvinnor.

Inga förstagångs förbrytare

Männen är sedan tidigare dömda för olika brott. Bland annat en 30-åring som är dömd för bedrägeri. En 45 –åring har vid minst två tillfällen bytt namn. Han har åkt fast för fortkörning vid åtta tillfällen och dömts till villkorlig dom för bokföringsbrott. Han är misstänkt för förberedelse till terrorbrott sedan januari förra året. De övriga misstänkts ha startat sina kriminella aktiviteter senare under året.

Männen har varit medborgare i Uzbekistan och Kirgizistan.

Det uppges att målet är både tidskrävande och omfattande med förhör och analys av beslagtaget material. Det har inte kommit till kännedom om de tänkte utföra ett terrorbrott i Sverige eller  något annat land.

SÄPO gjorde det stora beslaget i Strömsund av flera tunnor innehållande en vätska som misstänks vara ämnen för framställan av sprängmedel. SÄPO hade varit inkopplade en längre tid på vad som var i görningen och till slut gjorde de tillslaget i ett förråd i Strömsund.

Nationellt centrum för terrorhotsbedömning (NCT) gör fortlöpande bedömning av terrorhotnivån. Den ligger i nuläget kvar på en trea på en femgradig skala, vilket innebär en förhöjd nivå.

affarsnyttnorr