Pär Gidlöf fr SCF Betong söker kompetent arbetskraft.

Pär Gidlöf fr SCF Betong söker kompetent arbetskraft.

Folk vill flytta till Strömsund och företagarna skriker efter arbetskraft

nyheter

2019-03-22 Vad är då problemet? Ja det kan man undra när det finns arbetstillfällen och folk söker sig till Strömsund och dess natur. Problemet kan vara att det saknas den kompetens som företagen behöver. Men det kan vara möjligt med internutbildning.

I onsdags var det Jobbmässa på Folkets Hus i Strömsund. Det brukar alltid vara välbesökt av både företagare och intresserade människor som gärna vill komma till Strömsund, antingen som hemvändare eller folk från utlandet som lockas av den underbara miljön och stillheten i kommunen.

Jef Simons och Sanne De Backer, ett par från Belgien kommer att flytta till kommunen. De har fått nog av trängsel och stress och vände därför blickarna mot Strömsunds kommun. Här finns en vidunderlig vildmark och här finns naturupplevelser på nära håll, uppger paret som står i startgroparna att börja något nytt.

De har förberett flytten bra och har lärt sig svenska genom kurser och nu planeras inför flytten. Nu är det jobb och bostad de måste lösa. Mannen söker i första hand jobb som elektriker.

Arbetslösheten i kommunen är runt nio procent. Men då får man ta i beaktan att en del av dessa arbetslösa inte kan söka till dessa lediga jobb.

Patrik Johansson tillsammans med Monica Engström delägare i Engcon. Vid en invigningsseremoni.

Patrik Johansson tillsammans med Monica Engsröm, delägare av Engcon, vid en invigningsceremoni.

Ett av företagen i Strömsund som är i behov av arbetskraft är Svetz och Patrik Johansson som är chef för företaget uppmanar folk att söka. Att tillexempel de som flyttat från Strömsund skall börja tänka om och återvända till orten. Svetz är ett expanderande företag som i stor utsträckning utför jobb för Engcon.

På jobbmässan fanns bland annat Pär Gidlöf från SCF Betongelement som är arbetsledare och inköpare. SCF har omkring 130 anställda. Här söker man erfarna konstruktörer och det är inte enkelt att hitta. Vi behöver byggnadsingenjörer och civilingenjörer i första hand, uppger han och tillägger:

-I produktionen är det inga problem, där har vi väldigt bra bemanning.

Men företaget självt utbildar också konstruktörer inom företaget. Flera av de som ritar kommer från fabriken och har gått den vägen.

Nu är SCF ett av företagen på jobbmässan för att försöka hitta hemvändare eller andra att flytta till Strömsund och därmed söka jobb. ”Heja Strömsund” är en annan rekryteringsform för att ragga arbetskraft.

Text o Foto: Barbro Ericson

affarsnyttnorr