Fattas läkare – söker i Riga

nyheter

2018-09-3 Det saknas fasta läkare i Strömsunds kommun. Därför riktar nu kommunen blicken mot Riga, där många svenska ungdomar utbildar sig till läkare, uppger kommunalråd Göran Bergström.

– Kompetensförsörjningen i kommunen är en ödesfråga. Därför satsar vi nu på att marknadsföra oss i utlandet för att locka hit ny arbetskraft, säger kommunalrådet Göran Bergström.

Det är en ohållbar situation med få fasta läkare och skenande kostnader för stafettläkare vid hälsocentralerna i Strömsunds kommun. Därför vill kommunen nu hjälpa Arbetsförmedlingen, Region Jämtland Härjedalen och Socialstyrelsen att rekrytera läkare genom en satsning som en gång tidigare visat sig vara framgångsrik.

Deltar i workshop

Den 27 september deltar kommunalrådet Göran Bergström och HR-chefen Ingela Sonidsson i en workshop i Stockholm om rekrytering inom EU/EES. I steg två ska kommunen marknadsföra sig gentemot svenska läkarstudenter i Riga under en stor konferens 12–14 oktober.

– Kompetensförsörjningen är en ödesfråga. Vi måste dra i varje halmstrå som finns. Systemet med stafettläkare är inte rimligt, våra invånare har rätt att få träffa samma läkare när de besöker sin hälsoceltral, säger Göran Bergström.

Gjort liknande satsning förut

Strömsunds kommun gjorde en liknande satsning i början av 2000-talet, och lyckades då rekrytera tre läkare. Nu hoppas kommunen på lika bra resultat.

– Det här handlar inte bara om läkartjänster, utan om att skapa en attraktiv kommun där människor känner trygghet och har tillgång till god samhällsservice, säger HR-chefen Ingela Sonidsson i ett Pressmeddelande.

affarsnyttnorr