Bild från Villaägarnas Hemsida.

Bild från Villaägarnas Hemsida.

Fastighetsskatten höjs

nyheter

2017-08-10 Villaägarnas Riksförbunds prognos visar att länets villor kommer att få en kraftigt ökad fastighetsskatt nästa år. Ökningen kan bli hela 20 procent.

Det är taxeringsvärdet som avgör fastighetsskatten för villor och taxeringsvärdet skall motsvara 75 procent av villans marknadsvärde två år tidigare.

– Marknadsvärdena stiger för att vi har gått igenom en lång period av väldigt lågt byggande. När det finns få hus och stor efterfrågan så stiger priserna och taxeringsvärdena, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas Riksförbund.

De som redan har ett taxeringsvärde på runt en miljon kronor berörs inte av höjningen, då de redan nått taket. Samtidigt höjs också taket, vilket kan leda till att fastighetsskatten ökar även för de som ligger över taket.

I kommunerna Ragunda, Strömsund och Bräcke har dock ingen villaägare nått taket, och därför berörs alla villaägare där av höjningen.

Villaägarnas riksförbund är kritiska mot att fastighetsskatten höjs, och ser låg rörlighet på bostadsmarknaden som en orsak.

– Då kommer det ut få objekt på marknaden, och då blir det höga priser och taxeringsvärden, säger Jakob Eliasson.

affarsnyttnorr