Explosion i fastighet två personer gripna

nyheter

2019-01-7 6 Januari 18:41. Explosion i en fastighet, två personer gripna. En av de gripna förd till sjukhus i ambulans.
Polisen åkte till en adress i Laxsjö, Krokoms kommun, sedan SOS larmat om att det skett en explosion på platsen och att minst en person skulle vara skadad. På platsen anträffades två män(f. -83 och -95) som efter utredningsåtgärder greps som misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse. En av männen fördes till Östersunds sjukhus med ambulanshelikopter då hans ena ben blivit skadat i samband med explosionen. Den andra mannen fördes till polisstationen i Östersund med polisbil.

Polisen misstänker att explosionen har inträffat inomhus i samband med att de båda männen försökte öppna någon form av skåp. Det är oklart hur explosionen har kunnat uppstå, men det finns inga uppgifter som pekar på att något sprängämne använts vid själva öppningsförsöket.  Det finns inte heller något som pekar på att ytterligare personer ska ha skadats i samband med händelsen.

Fastigheten är avspärrad och bevakas i avvaktan på att en brottsplatsundersökning kan genomföras. Så snart det är möjligt kommer de båda gripna att förhöras. Åklagare kommer sedan att fatta beslut om de ska anhållas samt lämna vidare utredningsdirektiv i ärendet.

Uppdatering kl 01:00:

En kvinna(f. -91) medtogs för förhör från platsen i samband med gripandet. Hon har frigivits av åklagare efter förhör. Åklagaren har ändrat brottsrubriceringen från Allmänfarlig ödeläggelse till Grov stöld och Vapenbrott. Detta med anledning av att skåpet som männen försökt öppna misstänks vara stulet. Polisen har också hittat en större mängd verktyg, fiskeutrustning, en snöskoter samt ett skjutvapen i fastigheten som misstänks vara stulna. Ingen av personerna som befann sig på platsen har tillstånd att inneha vapen. Misstankarna gällande allmänfarlig ödeläggelse är nedlagda.

Förtydligande kl 02:10:

I samband med att männen ska ha försökt öppna skåpet är det ett föremål eller ämne inuti skåpet som exploderat, uppgifter som cirkulerar att det ska vara gasflaskor inblandade är felaktiga. Det är inte farligt för allmänheten att vistas utomhus i Laxsjö.

affarsnyttnorr