Tilt

Engcons nya kraftfulla tiltrotator EC233 i serieproduktion

nyheter

2018-03-28 Engcon, den världsledande tiltrotatortillverkaren, meddelar att serieproduktionen av EC233 – marknadens kraftfullaste tiltrotator byggd för grävmaskiner upp till 33 ton – är i full gång nu. Alla tester har enligt Engcon fallit väl ut. EC233 ersätter därmed trotjänaren EC30 som varit med sedan mitten av 90-talet.

 

– Allt från första prototyptesterna till serieproduktionen har gått väldigt bra, säger Fredrik Jonsson, utvecklingschef på Engcon i ett Pressmeddelande.

Fredrik Jonsson berättar att det initialt handlade om så kallade ”förstörande tester” där både stomme och infästningar utsätts för överbelastning i laboratoriemiljö och därefter ute på för stora maskiner. Jonsson berättar hur det går till:

– Vi börjar alltid med att spänna fast våra testprodukter i en kraftig hydraul-rigg där vi med kontrollerade krafter överbelastar dem rejält. Det ger oss en väldigt bra bild vart eventuella konstruktionsbrister finns.

Sluttestas i verklig miljö
När laboratorietesterna är färdiga går ett antal prototyper ut på överstora grävmaskiner för att i verklig miljö få ytterligare utfall på hur allt fungerar.

– Även om vi överbelastar i laboratoriemiljö så händer det helt andra saker ute i verkligheten. Det är allt från skiftande temperaturer till ett oändligt antal brytmoment som inte går att simulera, menar Fredrik Jonsson.

Serieleverans på de nordiska marknaderna är redan i full gång och i juni släpps EC233 på de utomnordiska marknaderna.

affarsnyttnorr