hälso

Dyra stafettläkare på Hälsocentralen i Strömsund kraschar ekonomin

nyheter

2018-08-28 Att få fasta läkare till Hälsocentralen i Strömsund ser ut att misslyckas. Stafettläkarna avlöser varandra och kostnaden har nu skenat iväg till det ohållbara. Det uppger primärvårdschef Anna Granevärn.

Nu har kostnaderna för Hälsocentralen skenat iväg med sådana fantasisummor att det måste göras något drastiskt. Och vad gör man då? Jo man plockar bort några sjuksköterskor för att rädda ekonomin. Men räddar man verksamheten i och med detta, det kan man undra.

Enligt primärvårdschef Anna Granevärn tittar man på bemanningen och det kan bli aktuellt med att plocka bort tre sjuksköterskor för att rädda ekonomin. Inför 2018 budgeterades ett underskott på tre miljoner kronor och i dags dato så har underskottet redan skenat iväg och ligger på 2,3 miljoner. Med dessa dystra siffror är det givet att något måste göras.

Att kostnaderna skenar iväg beror också på att flera sjuksköterskor än normalt har anställts för att ge stafettläkarna introduktion i arbetet. Om Hälsocentralen hade möjlighet att köra med fasta läkare så skulle mycket undanröjas, både för patienterna och ekonomin. Ingen patient som kontinuerligt måste uppsöka Hälsocentralen vill få en ny läkare vid varje besök.

Nu kommer en risk- och konsekvensanalys att upprättas inom de närmaste veckorna för att göra en bedömning om medicinsk säkerhet och arbetsmiljön. Men som sagt, det kommer att bli en förändring i bemanningen för att hålla underskottet i någorlunda schack.

affarsnyttnorr