Rennäring och ökad vargföryngring är en omöjlig kombination. . Privat arkivbild.

Rennäring och ökad vargföryngring är en omöjlig kombination. . Privat arkivbild.

Dräktiga vajor attackeras av björn – hona med tre ungar avlivades

nyheter

2019-05-7 Varje vår är björnen i stort behov av föda och det drabbar rennäringen, bland annat i Strömsunds kommun. Björnen dras till kalvningsområden där vajor blir rivna och flockar splittras. Länsstyrelsen beviljade i vår skyddsjakt och totalt har nio björnar skjutits. Därav en hona med tre ungar.

Det uppges att i förra veckan kunde en björnhona med tre ungar avlivas i Jijnjevaerie sameby. Totalt har nio björnar skjutits i Strömsunds kommun efter att de har angripit vajor som snart skall föda sin kalv. Det är ett skyddsjaktbeslut.

När björn kommer in i kalvningsområden finns ingen annan utväg än att skjuta dem. De utgör stor skada och dödar det lättaste bytet, höggravida vajor.  När kalvningssäsongen är i gång är kalven helt skyddslös och många har fått sätta livet till på grund av björnen. Samtidigt splittras hela hjordar.

– De orsakar allvarliga skador, och det finns inte så mycket annat att göra än att bevilja skyddsjakt, säger Emma Andersson, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Jämtland via Svensk Jakt.

För att ta hjälp att avliva björn har man vid två fall använt helikopter. De drabbade samebyarna är Jijnjevaerie, Voernese, Raedtivaerie och Ohredahke.

Tack vare att det finns snö och avtryck i snön är det enkelt att se och dokumentera en björns framfart, som i de här fallen.

Under tid har det konstaterats att i Strömsunds kommun har man en växande björnstam. Tilldelningarna har visserligen till en del ökat men står ändå inte i proportion till björnobservationer och skadeläget.

Givetvis är det ett öppet skafferi för en utsvulten björn som nyss lämnat idet att bege sig till ett kalvningsområde för renar.

affarsnyttnorr