Här vid Landön i ett förråd skedde inbrottet och en handikappanpassad traktor stals. OBS! Den här bilden symboliserar dagverksamheten på Landön. Inte förrådet där traktorn stals.

Det händer för mycket nu i Strömsund

nyheter

2019-05-21 Under den senaste veckan har flera stölder rapporterats till Polisen i Strömsund. Vandalisering vid båthamnen under helgen och inbrott i ett hyreshus natten mot tisdag. Det händer för mycket nu i Strömsund anser polis Johnny Jonsson

Någon gång under helgen var det inbrott i ett förråd på Landön. En plats där personer med handikapp tillbringar dagarna med olika aktiviteter. Där har en liten traktor stulits som är specialutrustad för att en person med funktionsnedsättning skall kunna köra den. Nu är den borta och besvikelsen finner inga gränser, främst hos den person som har mist sitt arbetsredskap. Traktorn var det bästa han visste och enda sättet för honom att kunna förflytta sig och ”jobba” med.

Hans syster är upprörd över händelsen och uppger att det här var något hennes bror kunde glädja sig över. Det var det käraste han visste. När han satt på traktorn och körde kände han sig nöjd och lugn. Man undrar ju vad det är för fel på de som måste stjäla, till och med från de som är handikappade.

Johnny Jonsson vid Polisen vet att det stulits en traktor någon gång under helgen på Landön, men man har ingen misstänkt. Stölden utreds. Han uppmanar ännu en gång, har du sett eller hört något som kan leda Polisen till förövaren/förövarna, ring 114 14.

Flera händelser som uppmärksammats i Strömsund är bland annat vandaliseringen nere vid båtkajen under fredakväll – natt. Jonsson uppger:

Föräldraansvaret kan man aldrig bortse från

I fredags kväll, som vi tidigare skrivit om, i samband med mösspåtagningen för studenterna, gick ett antal ungdomar bärsärkagång bland annat nere vid båthamnen. Ska påpekas att det inte alls finns något belägg för att skadegörelsen utfördes av studenterna, men ungdomar har det varit.

Bänkar och bord, skyltar, buskar och träd och mycket annat slängdes i vattnet. På lördag blev kommunanställda vid renhållningen utkommenderade att städa upp allt skräp och glassplitter som fanns vid busstorget och Hembygdsgården. På måndag fick en traktor börja plocka upp allt som låg på sjöbottnen i hamnen.

Polis Johnny Jonsson tycker det är allt för tråkigt att ungdomar beter sig på detta sätt med omfattande skadegörelse. Vi hade en patrull ute på fredagkväll och natt men det är också mycket annat som händer samtidigt i kommunen så det är inte säkert att patrullen fanns i närheten. Anmälningar om såna här händelser kommer sällan in under tiden det händer utan det sker först någon dag efter.

Föräldrarna måste ta sitt ansvar, man kan aldrig göra sig fri från föräldrarollen. Det skulle vara till stor hjälp om de fanns ute bland ungdomarna en sån här kväll. Snart har vi en nattpatrull redo för att gå ut i samhället när det är större fester och skolavslutning men de har inte gjort sin utbildning klar än. Men snart skall de vistas där ungdomar samlas.

Inbrottet natten mot tisdag skedde i ett av hyreshusen på Tingvalla. De som hade krossat ett fönster och varit in kunde gripas av polisen en stund efter händelsen. Inte i direkt anslutning till brottsplatsen utan en bit därifrån.

De fyra gärningsmännen greps och förhördes och nu är det upp till åklagaren att avgöra vad som skall hända härnäst.

 

 

affarsnyttnorr