Boende på Brismarksgården drabbade av Legionella

nyheter

2019-07-4 På onsdag rapporterade SVT Jämtland om att bakterien av Legionella har upptäckts i vattnet på Brismarksgården i Hoting. Det här är andra gången som boende drabbats av bakterien.

Nu har duscharna stängts av i och med att man konstaterat Legionellabakterien i vattnet, uppger SVT Jämtland.

För nio år sedan uppstod samma problem och då var duscharna avstängda i sex veckor. Nu har boendet fått en tillfällig campingdusch och de som kan gå utan hjälpmedel får duscha på förskolan Solgården.

Tidigare i sommar insjuknade fyra personer på Brismarksgården i lunginflammation och efter det togs prover på varmvattnet. Resultatet kom den 11 juni och visar på förhöjda nivåer av bakterien Legionella. Enligt SVT är det dock inte klarlagt om det var Legionellabakterien som orsakade lunginflammationen.

Det här är Legionella:

Legionella är en bakterie som förekommer naturligt i jord, sjöar och vattendrag. Legionella förekommer i distributionsnätet för vatten och i varmvattenberedare och det är hög risk att bakterien växer till om vattenomsättningen i vattenledningar är låg och temperaturen är mellan 20 och 45 plusgrader.

Bakterien överlever i temperaturer på 0-50 plusgrader.

Bakterien kan orsaka två typer av sjukdomar, legionärsjuka och pontiacfeber. Legionärsjuka är en svår lunginflammation. Pontiacfeber är en mildare sjukdom med influensaliknande symptom.

Legionärssjuka och pontiacfeber smittar genom att man andas in vattenaerosoler, ångliknande vattendroppar, som innehåller egionellabakterier till exempel i duschar och bubbelpooler. Vattenaerosol uppstår när vatten spolas kraftigt i till exempel ett handfat eller när man duschar.

För att förhindra att bakterien växer till är underhåll av vattensystem viktiga.

Källa: Folkhälsomyndigheten/1177 vårdguiden

affarsnyttnorr