Privat bild.

Privat bild.

Blankt nej till skyddsjakt Lo och Järv

nyheter

2018-01-12 Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt på 8 lodjur och 13 järvar i länet avslogs av Kammarrätten efter överklagan. Först skall skadan ha skett går att läsa mellan raderna. Bakslag i högsta grad för rennäringen.

Länsstyrelsens beslut grundade sig på att ge skyddsjakt på 8 lodjur och 13 järvar i renbeteslandet för att minska skadeläget inom renskötseln. I första hand inför kalvningsperioden. Men både Förvaltningsrätten och Kammarrätten går emot. Trots att det i Länsstyrelsens beslut uppges att jakten skall ske där det blir koncentrationer av rovdjuren och stor skada kommer att uppstå.

Det var Svenska Rovdjursföreningen som överklagade Länsstyrelsens beslut och nu har både Förvaltnings- och Kammarrätten sagt sig. Ett blankt Nej.

I motiveringen uppges bland annat skyddsjakten inte avser vissa skadegörande individer. Utan avser att minska järvpopulationen i vissa delar av länet.

”Risken för skyddsjakt har beskrivits på en generell nivå och inte för de enskilda samebyarna”, står att läsa i beslutet.

Först när ren- renkalvar blivit rivna i tillräcklig omfattning kan man ansöka om skyddsjakt på vissa individer av rovdjur. Så går att tyda Rättens bedömning bakom avslaget om skyddsjakt.

affarsnyttnorr