tn_gift ok

Bevisen strömmar till mot misstänkta terrorister

nyheter

2019-01-22 Bevisen läggs på bordet mot de tre män som misstänks för att ha planerat ett terrordåd med ”strömsundsbon” 46-åringen David Idrisson i centrum. Rättegången fortsätter. Enligt åklagaren styrker materialet att de misstänkta haft kännedom om hur man tillverkar en bomb. Information om tillverkning har de hämtat in.

David Idrisson, 46 (srömsundsbon), Bakhtiyor Umarov, 30, och Atabek Abdullaev, 39, står åtalade för förberedelse till terroristbrott.

I går måndag fortsatte rättegången mot männen som har Uzbekistanskt ursprung. Chefsåklagaren Per Lindqvist presenterade ny bevisning mot dem. Framlagt material visar att 46-årngen, David Idrisson, skaffat sig information om hur en hemmagjord bomb tillverkas.

Det innebär att David Idrisson, har en central roll i den misstänkta terrorcellen. Det var hans kemikalier som beslagtogs av SÄPO i Strömsund april 2018.

Att tillverka bomber – chattkonversation

Det framgår också att SÄPO hittat en privat kanal i meddelandetjänsten Telegram, i David Idrissons telefon. En Uzbekisk chatt som innehåller information, bilder och text som visar hur man kan tillverka bomber och ta livet av människor, säger Per Lindqvist till TT.

Det framgår i kanalen vilka de huvudsakliga beståndsdelarna skall vara och med bilder som steg för steg visar hur bombtillverkaren skall göras, hur olika ingredienser blandas i grytor, behållare och glas. Instruktioner visar hur man bygger en detonator med hjälp av väteperoxid, svavelsyra och aceton. Just sådana kemikalier köpte ”strömsundsbon” från ett konkursbo våren 2018.

I förhör har mannen hela tiden gjort gällande att han köpte konkurspartiet med intresse för att få tag på billig målarfärg men kemikalier följde med på köpet.

Det finns också beskrivningar hur man använder stickvapen och var man skall sticka för att orsaka så stor skada som möjligt. De har också diskuterat hur man kan rättfärdiga ett attentat av det här slaget, och uppmaningar till jihad, säger åklagaren.

Propaganda- och avrättningsfilmer

Utöver kemikalierna hade han i förrådet en stridsväska fylld med stridsselar, bajonetter och andra tillhyggen. Åklagaren ville höra i vilket syfte Idrisoson hade den i sin ägo. Han uppger att väskan tillhör honom men inte sakerna som låg i. De tillhör en person som jag jobbade tillsammans med.

Idrisson har också skickat propaganda och avrättningsfilmer till de två andra åtalade för terrorförberedelser. Han förklarar det med att han ville visa hur filmerna var uppbyggda. Det finns också kodord som visar hur han chattat med IS-terrorister om ett terrordåd.

 

affarsnyttnorr