tn_gift ok

Avrättningar och ond bråd död – många bevis i terrorrättegången

nyheter

2019-01-16 Rättegången fortsätter mot de tre män som misstänks för planerade terrordåd i Sverige. De har visat stort intresse för IS och inhämtat manualer på hur man tillverkar sprängämnen. Samma ämnen som SÄPO beslagtog i Strömsund där en av männen var bosatt. Han kommer från Uzbekistan.

Enligt inhämtade uppgifter så har åklagaren och Säpo en mängd bevis som lagts fram under rättegången. Männen har ingått i en chattgrupp där det går att läsa om bombtillverkning. Det gjorde ”Strömsundsbon” bara någon vecka innan han köpte in den stora mängden kemikalier som SÄPO hittade i ett förråd i Strömsund. Kemikalier som är grundämnen i tillverkning av sprängladdning.

De tre männen som bor i Sverige men kommer från Uzbekistan nekar till brott men åklagaren lägger fram tunga bevis mot männen. Bevis bland annat om deras intresse för IS-propaganda där de åtalade skickat avrättningsfilmer mellan varandra med utförlig bombmanual.

I tilläggsprotokollet finns utdrag från en hemlig gruppchatt som en av de misstänkta deltagit i. Där återfinns ingående manualer hur man tillverkar bomber där innehållet i sprängladdningen skall bestå av bland annat kemikalier som SÄPO återfann i förrådet i Strömsund.

Den 46-årige ”Strömsundsbon har inte själv skrivit något i chatten men fått tillgång till all information som har publicerats tidigare.

Enligt uppgift från SÄPO uppges att mannen anslöt sig till chattgruppen den 12 januari 2018 och köpte väteperoxid och svavelsyra den 5 februari 2018.

Chatten har enligt utredningen rubriken ”Gud har skapat oss som muslimer och uppmanat oss till Jihad”. I manualen finns information om hur man bygger en bomb utifrån väteperoxid och svavelsyra. Just de två ämnen som återfanns i stora mängder i Strömsund.

Den som utlöser denna bomb är inte för att skada och förstöra byggnader, nej det är för att ”skada fiendens levande styrka så mycket som möjligt”, står det i chatten.

Vidare uppmanas till att ”välja en plats med mycket folk” och man föreslår särskilt evenemang eller händelser där folk samlas varje år, till exempel vid ”symboliska datum” eftersom det ”ökar den politiska och psykologiska effekten”.

Rättegången fortsätter.

 

affarsnyttnorr