Lagbok

Antal våldtäkter ökar dramatiskt enligt BRÅ

nyheter

2018-12-6 Enligt färska uppgifter från Bottsförebyggande Rådet (BRÅ) är antalet anmälda våldsbrott högre än någonsin. Antalet anmälda brott har skjutit i höjden, från 4,7 procent i fjol till 6,4 procent i dagsläget.

På några få år har andelen i befolkningen som uppger att de har utsatts för sexualbrott i Sverige skjutit i höjden. Andelen är nu 6,4 procent, att jämföra med 4,7 procent ifjol. Detta kan man utläsa från Brottsförebyggandet rådets (BRÅ) nationella trygghetsundersökning som i dagarna publicerades. Enligt uppgifter skall nivån under år 2006 till 2012 ha legat relativt stabilt kring 2 procent, men därefter skedde ett trendbrott och utsattheten steg dramatiskt.

I dag är det nära elva procent av kvinnor i åldern 16 till 84 år som uppger att de under det senaste året har utsatts för ett sexualbrott. För några år sedan beskrevs ökningen  som ”skrämmande” av Brås generaldirektör. Och nu har alltså siffrorna blivit ännu värre.

BRÅs siffror talar sitt tydliga språk. Antal våldtäkter har aldrig varit högre än nu. I klartext kan man säga, de politiker som har skygglappar på och påstår att brotten minskat, skall absolut dra sig tillbaka och bereda plats för andra, med öppet sinne.  Ja, FI har ju faktiskt fått så mycket påskrivet med dåliga röstsiffror som följd, att ordföranden kastade in handduken. Ett måste för att Sverige kanske kan återgå till ”sitt gamla jag”  och bli vår trygga borg igen.

Barbro Ericson

 

 

 

affarsnyttnorr