skattev

Ansök om återbetalning av energiskatt i e-tjänsten

nyheter

2017-11-30 Jordbrukare som ska ansöka om återbetalning av energiskatter för el och bränsle ska göra det på Skatteverkets e-tjänst ”Återbetalning punktskatt”. Lagkravet att man måste använda e-tjänst kom 1 januari 2017 och det avser el och bränsle som har förbrukats från och med 2017.

– Jordbrukare som har haft tillräckligt stor el- eller bränsleförbrukning för att få söka återbetalning per kvartal har redan berörts av det här lagkravet. De som nu för första gången berörs av lagändringen är de mindre förbrukarna som söker per helår. De kan söka återbetalning för 2017 efter årets utgång, säger Titti Campalto, sektionschef, på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Om ansökan ändå skickas in på papper kommer den sökande att informeras om att ansökan måste göras via e-tjänsten. Den som inte kan ansöka själv kan göra det via ett registrerat ombud.

Det finns en rad fördelar med en digital ansökan: systemet hjälper till att fylla i rätt, den som söker får uppgift om preliminärt belopp att få tillbaka, det kommer en kvittens på att Skatteverket har mottagit ansökan och i de flesta fall betalas pengarna ut snabbare.

– Möjligheten att söka via e-tjänst har funnits i några år. Det som är nytt är att det nu är ett lagkrav att söka digitalt, säger Titti Campalto.

Cirka 25 000 jordbrukare omfattas av kravet att använda e-tjänst.

affarsnyttnorr